EDITORIAL

Cartea săptămânii: Zidul (Jean-Paul Sartre)

CĂTĂLINA MASTAC

Pentru mine, cititul este precum iubirea. Nu am o înclinaţie nemaipomenită. Citesc rar, însă când o fac, mă dăruiesc întru totul, izolandu-mă complet, până în punctul în care mă consumă.

„Zidul” m-a „epuizat” atât de tare emoţional şi spiritual, încât am decis că e o datorie să îi îngreunez şi pe alţii. Autorul acestei colecţii de nuvele este cel care a popularizat existenţialismul prin operele sale, fiind onorat mai târziu cu premiul Nobel. Jean-Paul Sartre, încântat de cunoştinţă. Sau, de fapt… nu. Nu trebuie neapărat să fie. Individul e cel care atribuie un sens experienţelor sale, normele aparent fireşti cu care ne-am obişnuit în societate nefiind singurul adevăr admis. Exact aceasta este filozofia pe care se bazează Sartre, ilustrând puterea individuală de a conferi scop propriei existente.

Te-am băgat un pic în ceaţă? Bun. Pentru că asta va face şi această carte. O acţiune aflată
undeva la limita umanităţii, cu personaje cât mai îndepărtate de familiar, lucrarea evidenţiază 5 poveşti diferite de viaţă, fiecare cu un substrat psihologic specific.
Firul narativ relevă istorii marcante ale unor străini, oameni a căror natură nu o înţelegi, fiecare detaliu legat de simţirile şi acţiunile lor rezultând în frustrarea cititorului. Oricât de mult s-ar strădui, acesta nu poate vedea latura umană a deciziilor asumate de personaje.

Probabil e un aspect… mult prea uman. Atât de dezechilibrat, plin de imperfecţiuni şi neajunsuri, încât cel care citeşte nu poate rămâne la simplul stadiu de observator, ci ia parte la dezlănţuirea celor mai ascunse porniri pe care le păstrează fiinţă umană. Intens şi haotic, cartea expune secretele unor porniri absurde în profunzime, mascate de aparenţa logică.

Prima nuvelă din „Zidul” descrie ultima noapte de viaţă a unor condamnaţi la moarte, şocând emoţional încă din primele rânduri. Detaşarea lor de lume e ireală, toată viaţa de până atunci rezumându-se la fragmente de persoane şi trăiri mărunte. Ridicând întrebări existenţiale, te aruncă într-o stare tragică ce se conturează pe profilul nuvelei, în final rezumându-se la o apreciere mai profundă a cotidianului. E firesc să apreciem banalul, pentru că viaţa şi ocolişurile sale ne pot copleşi cu iluzia de real.

După ce prima nuvelă ne tulbură, a doua analizează prin relatarea sa o încercare de a pătrunde prin nebunia celui iubit, de a-l înţelege, această disperare conducând înspre prăpastia dintre realitate şi fantezie. Iubirea sau încercarea de a iubi este urmată de ură, descrisă în a treia nuvela din colecţie. Un personaj, ce îmbină banalitatea şi misterul, îşi doreşte, dominat de ura faţă de oameni, să iasă în stradă şi să îi împuşte.

Această repulsie nu e sugerată de vreo tragedie anterioară, ci reprezintă normalitatea respectivului personaj, un mod de a trăi prin dezgust. Când acceptăm anormalitatea lucrurilor simple, devenim liberi. Noi inventăm sensul, impunem o ordine normală, însă cum nimic nu are un scop mai presus decât cel impus de noi, înseamnă că ţine de propria persoană să stabilim cum vrem să ne continuăm drumul.

Problema e… tu vei ridică ziduri în jurul tău? Dacă ţi-am trezit măcar un pic interesul, descoperă cum să te eliberezi şi să observi obiectiv ansamblul, prin lectura operei „Zidul” de Jean-Paul Sartre. (Ah, am menţionat doar de primele 3 nuvele din cele 5. Nu am uitat asta, însă dacă le spuneam pe toate, unde mai era farmecul de a descoperi singur tot ce oferă această carte?).

Cumpără cartea de aici!

Dă-ne like ca să citești cele mai noi știri direct pe Facebook! 
 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s