CULTURĂ

VIDEO. Gara de Sud: Detalii mai puțin cunoscute despre una dintre cele mai importante clădiri din Ploiești

IONUȚ B.

Gara Ploiesti, cunoscuta azi drept Gara de Sud, a avut incepand cu secolul XIX un rol esential in viata comunitatii. Din 1865, odata cu proiectarea ei, aceasta a contribuit decisiv la dezvoltarea economica a localitatii si a regiunii. Amplasarea cailor ferate ce legau capitala de Moldova si Ardeal a favorizat construirea rafinariilor in imediata ei vecinatate.

Cu o dimensiune impresionanta si o arhitectura in stil italian, aceasta si-a conturat si rolul istoric in perioada in care familia regala a Romaniei se oprea aici in drum spre Sinaia, sau atunci cand intampina mari personalitati politice ale vremii ca tarul Alexandru al II lea si imparatul Franz Joseph. Notorietatea locului s-a datorat si restaurantului din incinta, patronat de Constantin Dobrogeanu Gherea, localul unde mari personalitati culturale ca I.L. Caragiale, Tudor Archezi, Alexandru Vlahuta, Gala Galaction, Barbu Delavrancea, Pastorel Teodoreanu sau Izabela Sadoveanu se opreau in timpul calatoriilor lor, nu doar atrasi de meniurile savuroase, ci si de ambianta „cu chef” specifica Ploiestiului.

Dorinta negustorilor de a se opri aici pentru a incheia afaceri, dar si cea a localnicilor de a cunoaste personalitatile aflate in trecere, varietatea, categoriile sociale in tranzit, au conturat rolul social al Garii Ploiesti, acela unde de altfel s-a nascut si expresia ” a o intoarce ca la Ploiesti”. Aceasta semnifica o schimbare brusca de atitudine, la origine reprezentand o manevra tehnica de schimbare a locomotivei de tren, atunci cand destinatia era Predeal.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s